Uribe ska förbättra Colombias rykte

Det var under ett besök i Washington som Colombias president Alvaro Uribe förklarade att många colombianer reser utomlands och förmedlar en negativ bild av situationen i landet. Därför sa Uribe att han nu själv ska ställa sig i spetsen för en internationell kampanj med målet att visa att det blivit bättre i landet tack vare den nuvarande regeringens politik.

Det var för andra gången på kort tid som Uribe besökte Washington för att försäkra sig om fortsatt amerikanskt stöd för sin politik och ett nytt frihandelsavtal medllan länderna. Men sanningen är att den colombianska regeringen drabbats av en rad motgångar under det senaste året. En skandal kallad ”parapolitica” har avslöjat de nära banden mellan högerextrema paramilitära grupper och delar av den colombianska staten. En utrikesminister har tvingats avgå, parlamentsledamöter sitter fängslade och även vicepresidenten och överbefälhavaren pekas ut som allierade till paramilitärerna. Den paramilitära ledaren Salvatore Mancuso har gått så långt som att säga att ”paramilitarismen är en statlig politik”, vilket för övrigt alltid hävtats av den colombianska oppositionen och männsikorättsrörelsen.

Den paramilitära inflitrationen av staten och den fortsatta humanitära krisen i Colombia, med fyra miljoner internflyktingar och fortsatta politiska mord och hot mot oppositionella, har gjort att det internationella samfundets syn på Colombia sakta börjat förändras. Både i EU och USA, som ska förhandla fram nya frihandelsavtal med Colombia, höjs nu röster från parlamentariker som vill frysa förhandlingarna tills den colombianska regeringen tar i tu med paramilitarismen och börjar respektera mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag.

Att president Uribe nu känner sig tvungen att inleda en kampanj för att förbättra Colombias internationella rykte tyder på att han börjar bli orolig för internationella påtryckningar. Kanske kommer omvärlden börja ifrågasätta bilden av Colombia som ”Latinamerikas äldsta demokrati”.

Tigran Feiler

2 kommentarer

Under Colombia

2 svar till “Uribe ska förbättra Colombias rykte

  1. otto

    hur ser egentligen framtiden ut för colombia när så många skandaler och oförrätt dagligen når en via ”alternativa” och ofta mer sanningsenliga mediakanaler? finns det organisationer och personer som kommer att våga kämpa på in i det sista via icke-gerillaiska aktioner, i så fall vilka? /otto.

  2. tigran

    Hej Otto!

    Forhoppningsvis kan alla skandaler leda till att flertalet colombianer inser att president Uribes militarism inte ar losningen pa landets problem. Jag tror att den colombianska oppositionen som leds av Polo Democratico Alternativo (PDA) kan ha goda chanser i 2010 ars presidentval. Inom PDA finns flera tongivande presonligheter som Carlos Gaviria, som i forra arets presidentval fick 22 procent av rosterna, och Gustavo Petro, som ar drivande i att ga till botten med den colombianska elitens kopplingar till de hogerextrema paramilitarerna. Men allt beror som sa manga ganger forr i Colombias historia pa om de som har makt och pengar att forlora later den civila vanstern verka i fred eller bemoter den med polisrazzior och dodspatruller.

    /Tigran

Lämna en kommentar